BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, February 22, 2010

budaya indie

Indie, merupakan ringkasan kepada (bahasa Inggeris independent) bebas, merupakan berkenaan trend yang dilihat dalam muzik, filem dan budaya kecil yang berkembang pada akhir kurun ke-20.

Takrifan yang lebih umum perkataan tersebut adalah untuk lebih bebas dari aliran utama. Perkataan ini semakin dikaitkan dengan budaya kecil yang ditakrifkan melalui kaitannya dengan muzik, fesyen, tabiat, dan kepercayaan. Budaya Indie merupakan satu carahidup yang menurut gaya masyarakat yang dianggap secara sedar melencong dari aliran utama. Satu kepercayaan yang sekata dalam budaya indie adalah anti-menurut. Pengaruh utama bagi budaya indie terhasil dari medan muzik indie, yang dikaitkan dengan budaya DIY pada seni. Ramai pengikut budaya indie dikaitkan dengan senario medan muzik dan seni bebas tempatan.

Semenjak kemunculannya pada awal 1980-an, semakin ramai remaja telah tertarik dengan kepercayaan dan gaya budaya indie. Sebagaimana budaya kecil sebelumnya, budaya indie telah menjadi sebahagian budaya remaja aliran utama, dalam sesetengah cara mencapai status pengikut yang pada awalnya ditolak. Pada 2000-an, budaya indie telah bercampur (crossovers) dengan budaya kecil lain, termasuk budaya alternatif, punk, Hipster, sekolah seni, hippie, grungers, dan gaya hidup Mod.

0 comments: